Velkommen til (b)loggen om oppholdet mitt ved International University of Japan januar-juni 2012. Denne siden er ment å gi en liten oversikt over noen av mine opplevelser som utvekslingsstudent i Japan. Du kan velge nedenfor hva du vil vite mer om...

Vårsemesteret (april-juni)
Spring break
Vintersemesteret (januar-mars)
Bakgrunnsinformasjon om oppholdet

Vårsemesteret

Mitt andre og siste semester ved IUJ, og også siste periode i Japan på en stund. Websiden er oppe og oppdateringer skal komme litt mer jevnlig for dette semesteret. Bare to av oss utvekslingsstudentene er igjen, som gjør at jeg nå faktisk får tid til å gjøre ting jeg har lyst, og møte andre mennesker på skolen litt mer. Det blir også naturlig å lage mine egen mat oftere, i stedet for å møte de andre i Shokudo (kantina). Jeg skal kommunisere litt oftere her nå, og kommer da til å legge til mer fra dette semesteret underveis.

Tilbake på IUJ, og tilbake til virkeligheten. Fra vår i Tokyo til vinter i Urasa. Fokuset på skolen er innovasjon i bedrifter og utviklig av nye produkter, samt et fag som inkluderer min egen internasjonale karriereutvikling. Alle studentene kom tilbake til IUJ med mange nye historier, og smilte helt til de prøvde lakrisen jeg kom med. Det var spennende å se ansiktsuttrykket som kombinerte å være veldig høflig med en overraskende smak fra en sort liten ting de smakte på.
Nyttår er ikke det samme i alle land, så jeg fikk muligheten til å feire nyttår i midten av april også. Jeg feiret dette i form av en vannfestival (med mye våte klær og masse god mat) sammen med Myanmar, Thailand, Kambodsja, Laos og Sri Lanka. Jeg har forstått at det er bedre stemning med vannspruting i deres egne varme land, sammenlignet med i snøen her.


japan2012var
japan2012var

Sakura (kirsebærblomstring) er noe veldig spesielt i Japan, og anbefales på det sterkeste. Det blir sett på som tilnærmet hellig, og er så viktig at mens vi har kongelige på våre mynter, så har japanere sakura på sin mest brukte mynt. 30 % av skolen dro på en felles tur noen timer unna for å oppleve et av de flotteste stedene å se dette. Det var perfekt blomstring denne dagen på dette stedet, så det var tettere med mennesker enn barnetoget på 17. mai, og samtlige hadde kameraer med enorme linser og kamerastativ. Ruta jeg gikk med mitt kompaktkamera er her. Godt over hundre matboder gjorde også sitt til opplevelsen var bra.


japan2012var
japan2012var

Det var selvfølgelig også viktig å ta noen danseøkter i koridorene mellom bygningene på campus, og ha litt "art of moving". Det skjer ofte litt på campus, og jeg fikk gleden av å oppleve Rakugo (google it) på engelsk. Dette var en veldig morsom opplevelse, der vi også deltok på forestillingen mot slutten. Som en del av en liten gjeng var jeg med ut og spiste, med det resultatet at jeg nå har grunn til å dra til Osaka og kan bo gratis. Samtidig ønsker de som opptrådde (på mellom 60 og 80 år) å komme til Norge for å holde forestillinger.


japan2012var
japan2012var

Etter hvert startet snøen å forsvinne, og det var til tider en ganske mystisk atmosfære rundt campusområdet. Etter nesten en måned på campus var det igjen på tide med en tur til Tokyo, denne gangen med den hensikt å se på baseball. Jeg dro tidligere enn vår "baseball-club" og samlet et par vennegjenger med noen ekstra av sine venner på kvelden i forveien.


japan2012var
japan2012var

For å vente på at resten skulle komme fant jeg en ny Tully's i Ikebukuro, veldig koselig atmosfære. Vi dro alle til Tokyo Dome, der vi nøt hjemmelaget japansk mat hele dagen før kampen. Kampen var mellom Giants og Tigers (høres navnene kjent ut?), de største lagene i Tokyo, som ledet til en stor folkefest hele dagen. En veldig god stemning på stadion, men de er ikke like flinke til å treffe ballen utenfor USA.


japan2012var
japan2012var

Tokyo Dome er et koselig sted midt i Tokyo, og det er også en fornøyelsespark der. Alltid kult med berg- og dalbane midt i byen. Yoyogi Park er stedet å være på en nydelig søndag, tilbake til området der jeg bodde i fjor. Et flott sted å gjøre skolearbeid på dagtid og muligheten til å kombinere det med livet i Harajuku.

til toppen


japan2012var
japan2012var

På kvelden var det å møte mine japanske venner, først til en av de mange aktivitetssentrene. De har spillarkader, bowling, dart, biljard, bordtennis, karaoke mm - og det er mange av dem. Jeg fikk frisket opp de bortennisferdighetene jeg ikke har hatt. Videre var det flerspråklig teater om Shibuyas historie med mange internasjonale aktører på japansk, som var hovedplanen for denne dagen. Izakaya er som alltid et ålreit sted å få seg mat, før vi avsluttet kvelden på en bar en del etasjer oppe. Dette var et av de stedene som kan anbefales for romantiske aftener, og etter litt kreativ oversetting/forklaring klarte de også å lage en ganske brukbar irish coffee ("aijishu koohii").


japan2012var
japan2012var

Denne helgen var også overgangen for IUJ fra vinter til Sakura, som gjorde at jeg gikk glipp av det beste der. Da jeg kom tilbake på campus rakk jeg allikevel å oppleve en del blomstring, ta noen bilder med meg på, samt se hva som får japanere til å miste all disiplin; en sakura-storm, der en stor del av blomstene forsvinner fra treet og i samme retning får alle til å løpe til vinduet og utbryte "wooaaah". 


japan2012var
japan2012var

Med frammarsj av våren åpnes også korridorene man har gått gjennom hele vinteren, og man kan bevege seg utendørs fra soverom til klasserom - fantastisk. Hadde nesten glemt hvor mye jeg savnet det.


japan2012var
japan2012var

Tenkte igjen jeg måtte vise noe av det høyteknologiske de har i Japan, gjett hva det er? Der igjen faktumet er at du kun har det mest primitive og super high-tech i en god blanding uten å ha noe av det som er mellom. Jeg klarte også å få med meg en fotballturnering, som jeg fant ut at var Vietnamese Open i Japan - god stemning.


japan2012var
japan2012var

Etter å vært borte fra Norge i lang tid er det noen ganger godt med litt norske impulser, samtidig som 17. mai er på denne tiden - vår store dag, da vi viser hvor sterkt vi står sammen som nasjon. 11. mai dro jeg derfor til Tokyo for en helg som viste seg å bli mer norsk enn forventet. Izakaya på fredag med japanske venner, norske venner og nye japanske venner som har vært i Norge (i Kirkenes faktisk) og snakker norsk! Når det er aktivitet på tre språk ved bordet og vi alle har litt problemer med én av dem blir det interessant.
Helly Hansen har sin designbutikk i Tokyos beste strøk i Harajuku, og viste seg som veldig norsk på innsiden. Videre var Giske på besøk på en nyåpnet norsk kaffebar i midt gamle strøk nær Yoyogi. Fuglen har kommet helt fra Oslo, og samlet nordmenn og japanere til god kaffe (les mer om Fuglen her, besøk anbefales). Med tilgang til internett er dette også et utmerket sted å studere! Aeropress-kaffen ble tatt i sommersolen, og jeg merket at samtaler på norsk i Tokyo føles merkelig. Jeg håper alle jeg møtte her blir behandlet like bra av Japan som jeg har blitt...

til toppen


japan2012var
japan2012var

Den egentlige grunnen til at jeg havnet i Tokyo denne helgen var for å feire nasjonaldagen på ambassaden med. Det var en flott feiring med et mangfold av mennesker, ministertale, god mat/drikke, loddtrekning og ikke minst tog. Som bildet over viser, hadde vi nesten korps også! En norsk helg i Tokyo er ganske spesielt og en god opplevelse.


japan2012var
japan2012var

Tilbake på campus var det trening til helgens arrangement, Open Day. Det er en internasjonal festival med et stort show og matretter fra hele verden, der alle byer i nærheten, IUJs alumnier og potensielle søkere blir invitert. Det ble dessverre ikke noe norsk mat, da mitt fokus var showet. Jeg fikk i oppgave å lage en Dance Evolution etterfølger, som viste seg å bli vanskelig - men utrolig moro. Må bare takke alle som var med på remixen og koreografien med god stemning, til tross for alle de treningene vi ikke hadde...


japan2012var
japan2012var

Showet ble også streamet på nett til alumnier og andre verden over, samt lagt ut på YouTube umiddelbart etterpå. Interessant, så jeg sørger for å ikke linke til det! Med hip hop gruppa hadde vi Thriller fra Glee, og jeg fikk også gleden av å få ut all energi (og stemme) på Haka fra New Zealand (Maori). Har ønsker om å ta med det tilbake til fotballaget i Norge!


japan2012var
japan2012var

For å sikre de virkelige opplevelsene, må man bli med på det som skjer i lokalmiljøet. Det var ingen skuffelse å tilbringe en dag på en barneskole for å lære dem litt engelsk og fortelle dem om et land de ikke har peiling på hvor er. Men de var fornøyde da, siden de aldri har sett en ikke-asiatisk person før. De lærte meg både origami og sumobryting, så alle vant på dette initiativet. Det morsomme er jo at overalt i Japan finner man diverse skilt med engelske ord og firmanavn, men de klarer ikke lese det selv. Det er i det hele tatt ikke lett å skjønne hvorfor de har det i det hele tatt! Ellers har jeg funnet ut at det russisk-talende vet om Norge er A. Rybak - ikke noe annet. Vi har virkelig vært flinke til å vise hva vi får til der oppe i nord.


japan2012var
japan2012var

 Japan har forresten ikke vår, de hoppet direkte fra vinter til sommer. Det ga kjapt muligheten for varme sykkelturer der man finner "Norge", beveger seg over rismarker og mer rismarker, samt gjør skolearbeid på nye og spennende steder. Kontrasten fra Tokyo er stor, der jeg sitter alene og ser på anda som har forvekslet en rismark med en innsjø, og da blir veldig overrasket når et traktorlignende kjøretøy kommer over denne innsjøen.

til toppen


japan2012var
japan2012var

Campus er helt annerledes på sommeren, og det kommer frem hvor mange barnefamilier som faktisk bor på IUJ. Jeg fikk også med meg en solformørkelse fra taket (som kompaktkameraet ikke fanget så bra), men den var visst enda bedre i Tokyo.


japan2012var
japan2012var

IUJ Olympics er det store arrangementet på tidlig sommer, der vi hadde 13 lag med veldig varierende ambisjonsnivå. Vi skapte et jevnt lag der alle deltok, mens noen drev med ukers rekruttering og forhandlinger for å sikre seg det "perfekte" laget. Vi konkurrerte i de vanlige OL-grenene fotball, basket, volleyball, dodgeball, tennis, badminton, bordtennis, biljard, tautrekking, 5-beins løp og 100 meter. Ellers klager jeg fortsatt ikke på utsikten fra rommet.


japan2012var
japan2012var

På et universitet med 50 nasjonaliteter kan man få mange kulinariske opplevelser, en av dem var på den arrangerte muslimkvelden. Muslimene på skolen lagde sine beste retter for alle på skolen. Med slutten av skoleåret nært forestående, tok også mine japanske venner på skolen meg med til de få tradisjonelle restaurantene jeg ikke hadde vært på. Jeg fikk også oppleve et maraton gjennom vår campus, med rundt 2000 deltakere. Deltakerne var i alle aldere og fysiske tilstander, og jeg skjønner ikke hvordan de klarte å gjennomføre løpet. Mange deltakere stilte også med kostymer av diverse slag, i god japansk stil.


japan2012var
japan2012var

Med godværet måtte jeg også benytte sjansen til å dra på en langtur med sykkelen min i den flotte japanske sola, som ikke er tilpasset norsk hud. Noen ganger gjør man alt for den riktige koppen med kaffe og det rette stedet å studere. Det var absolutt en minnerik tur (som kan sees her), med mange reaksjoner fra de jeg møtte på veien! Med denne turen ble også nest siste fag på IUJ avsluttet...


japan2012var
japan2012var

Min siste klasse ved IUJ er fullført, i New Product Development, en klasse der vi jobbet tett og støttet hverandre produktutviklingsprosjekter. Tiden er kommet for å flytte ut. Pakkingen ble gjort, 3 kolli ble sendt direkte til flyplassen og min siste bag tok jeg med meg til min siste dager i Tokyo. Samtidig ble sykkelen og riskokeren solgt, mens jeg ga bort rundt 50 ting.
I Tokyo ser man som vanlig at ting endrer seg, så jeg besøkte det nye bygget i Harajuku, der man finner en veldig kul inngang. Innsiden består av konseptbutikker i god Harajuku-stil.

til toppen


japan2012var
japan2012var

Min favoritt Starbucks kan også finnes i dette bygget, i parken som er laget på taket av bygget. Det er absolutt et bra sted å sitte å jobbe.


japan2012var
japan2012var

Siste mulighet til å besøke de stedene jeg ikke har vært, så jeg gikk inn i en butikk som lagde drops for hånd, og hjalp til litt med å lage den batchen jeg skulle ha med meg hjem til Norge. Fredagen var dagen da jeg var sammen med mine ambassadevenner +, før lørdagen kom med siste samling av folk i Tokyo etter en fantastisk dag på spa ved Tokyo Dome. Kvelden ble tilbrakt på diverse izakayaer med gamle og nye venner, og jeg må bare takke for hvor bra Japan har behandlet meg i disse over 8 månedene.

til toppen